nostromo - WordPress Specialist http://www.nostromo.nl WordPress oplossingen, workshops en onderhoud Thu, 21 May 2015 07:13:11 +0000 nl-NL hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.2.2 Veiliger inloggen in WordPress http://www.nostromo.nl/veiliger-inloggen-in-wordpress/ http://www.nostromo.nl/veiliger-inloggen-in-wordpress/#respond Mon, 27 Apr 2015 07:54:16 +0000 http://www.nostromo.nl/?p=3688 Wil je veiliger inloggen in je WordPress? Gebruik dan multifactor authenticatie (of Two Factor Authentication). Hiermee voorkom je dat er ingelogd kan worden, behalve als de inlog actie met een tweede controlecode (door een SMS of app met code generator) wordt bevestigd.

Waarom multifactor authenticatie?

Inloggen met een wachtwoord is simpelweg niet veilig genoeg. Een wachtwoord kan achterhaald worden, bijvoorbeeld door een hack van een website waarop je toevallig hetzelfde wachtwoord gebruikt (doe dit nooit!), door een virus op je computer of doordat het makkelijk te raden was.

Om jezelf extra te beveiligen is een tweede stap nodig. Je moet kenbaar maken dat jij het bent die probeert in te loggen.

Hoe werkt multifactor authenticatie?

Na het inloggen vraagt de dienst/website waar je probeert in te loggen, in dit geval WordPress, om een code. Deze code kan gegenereerd worden door een app, of door de dienst zelf waarna deze als SMS verstuurd zal worden naar je mobiel. Na het invoeren van deze code, weet de dienst dat jij het bent, en ben je ingelogd.

Welke plugins/diensten kan je gebruiken?

Dit zijn op dit moment de meest gebruikte en meest recent bijgewerkte plugins die multifactor authenticatie mogelijk maken voor WordPress:

Duo Two-Factor Authentication

Deze plugin maakt gebruik van de diensten van Duo Security. Na registratie van een account kan je deze account gebruiken in samenwerking met de WordPress plugin.

Bekijk Duo Two-Factor Authentication op wordpress.org

Authy Two Factor Authentication

Authy is een webdienst waar je Two Factor authentication kan afnemen. Ze leveren een app waarmee inlogcodes gegenereerd worden. Deze plugin maakt gebruik van deze dienst.

Bekijk Authy Two Factor Authentication op wordpress.org

Clef Two-Factor Authentication

Clef (sleutel in het Frans) is, net als bovenstaande plugins, een webdienst. Enige verschil met andere diensten is dat je bij Clef alleen je camera (via de Clef app) gebruikt om in te loggen. Daarmee lees je een afbeelding uit wanneer je probeert in te loggen en als jouw mobiel is gekoppeld met de site, zal je automatisch ingelogd worden.

Bekijk Clef Two-Factor Authentication op wordpress.org

Als er iet mis gaat

Al deze diensten werken met een tweede apparaat, vaak je mobiel, om te authenticeren. Maar hoe log je in als je mobiel er niet is? Dan is het bij al deze webdiensten mogelijk om een nieuwe mobiel te registreren en (in geval van verlies of diefstal) de registratie van je oude telefoon ongedaan te maken.

Conclusie

Wil je extra veiligheid inbouwen voor het inloggen in WordPress, dan is het toevoegen van multifactor authenticatie aan te raden. De besproken plugins doen wat ze moeten doen en de webdiensten geven genoeg mogelijkheden om je site goed te beveiligen tegen ongeautoriseerd inloggen. Mijn voorkeur heeft Clef, omdat het zonder codes werkt en zo de extra stap bij het inloggen het minst hinderlijk maakt.

]]>
http://www.nostromo.nl/veiliger-inloggen-in-wordpress/feed/ 0
Hoe maak je een beheerdersaccount aan in WordPress? http://www.nostromo.nl/hoe-maak-je-een-beheerdersaccount-aan-wordpress/ http://www.nostromo.nl/hoe-maak-je-een-beheerdersaccount-aan-wordpress/#comments Wed, 14 Jan 2015 13:12:01 +0000 http://www.nostromo.nl/?p=3692 Op zoek naar een post over SSL uit de nieuwsbrief? Die vind je hier.

Een extra beheerdersaccount aanmaken kan handig zijn. Maar hoe moet dit? In deze blog leg ik dit uit.

Via de menu optie Gebruikers -> Nieuwe toevoegen komen we op onderstaand scherm uit.

Scherm -> Nieuwe gebruiker

Voer in dit scherm minimaal de volgende gegevens in: gebruikersnaam, emailadres, wachtwoord (2x). Wil je dat de nieuwe gebruiker een e-mail krijgt met de gebruikersnaam en het wachtwoord, vink dan de optie “Verzend dit wachtwoord per e-mail aan de nieuwe gebruiker.” aan. Selecteer in de dropdown naast “Rol” Beheerder en klik op “Nieuwe gebruiker toevoegen”.

Als je geen foutmeldingen ontvangt, is de nieuwe gebruiker is nu aangemaakt.

PS. Voor WordPress multisite geldt een andere werkwijze voor het toevoegen van een gebruiker. Hierover later meer.

]]>
http://www.nostromo.nl/hoe-maak-je-een-beheerdersaccount-aan-wordpress/feed/ 1
Download Monitor downloads beschermen met eigen functie http://www.nostromo.nl/download-monitor-downloads-beschermen-met-eigen-functie/ http://www.nostromo.nl/download-monitor-downloads-beschermen-met-eigen-functie/#respond Thu, 20 Nov 2014 16:26:34 +0000 http://www.nostromo.nl/?p=3631 Met de Download Monitor van Mike Jolley is het mogelijk om downloads te monitoren, en links op een eigen wijze weer te geven. Doordat er een extra laag tussen de download gezet wordt is het mogelijk om zelf te bepalen wie iets kan downloaden. In deze blog leg ik uit hoe je downloads in de Download Monitor plugin kunt afschermen met een eigen functie.

De plugin bevat een belangrijke filter genaamd “dlm_can_download”. Met behulp van deze filter is het mogelijk zelf criteria te gebruiken voordat een bestand kan worden gedownload. In dit geval is het controleren of iemand ingelogd is via een golf portal, waarvan een class en method bekend is. De class heet “Golf” en de method is is_loggedin(), welke controleert of iemand is ingelogd, en true of false retourneert.

Met een klein beetje code, welke toegevoegd wordt aan de functions.php van het thema, is elke download vanuit Download Monitor nu alleen nog maar toegankelijk voor ingelogde Golf gebruikers.

function nstrm_golf_access( $post, $download ) {

  if (Golf::is_loggedin()) {
   $can_download = true;
  }

  return $can_download;
}
add_filter( 'dlm_can_download', 'nstrm_golf_access', 1, 2 );
]]>
http://www.nostromo.nl/download-monitor-downloads-beschermen-met-eigen-functie/feed/ 0
Zelf aan de slag met WordPress of uitbesteden? http://www.nostromo.nl/zelf-aan-de-slag-met-wordpress-of-uitbesteden/ http://www.nostromo.nl/zelf-aan-de-slag-met-wordpress-of-uitbesteden/#respond Mon, 08 Sep 2014 09:07:45 +0000 http://www.nostromo.nl/?p=2983 Een nieuwe WordPress website, dat is wat je wil. Je weet zo ongeveer wel wat je op je site wilt, en je hebt ook wel een idee over het gewenste ontwerp. Maar hoe ga je het aanpakken? Ga je zelf aan de slag, of besteed je het uit aan een professional?

Zelf aan de slag bespaart je geld, of toch niet?

Als je zelf aan de slag gaat om je eigen WordPress website te maken, bespaar je geld. Het klinkt ook best makkelijk allemaal. Je zoekt een hostingprovider en neemt een abonnement voor een tientje in de maand. Je downloadt een gratis WordPress thema, of koopt een goedkoop “premium” thema. Met je eigen logo en kleuren bij de hand, pas je het thema aan en voeg je tenslotte je waardevolle content toe. Klinkt simpel, en dat lijkt natuurlijk in een paar uurtjes gepiept te zijn, maar is dat ook zo?

Vergeet niet dat elk thema, gratis of betaald, z’n beperkingen heeft. En die beperkingen moet je dus zelf op lossen, of met behulp van support van de themabouwer (als die er is). En juist die oplossingen gaan je het meeste tijd kosten. Welke plugin moet je gebruiken om bepaalde gewenste functionaliteiten toe te voegen? Waar zit die regel code die je moet veranderen zodat het werkt zoals je wil? Hoe zorg je voor integratie van Facebook/Twitter/Linkedin/Google+? Zomaar wat simpele vragen die je uren, misschien wel dagen tijd kunnen kosten om op te lossen.

Uiteindelijk spaar je voor je gevoel geld uit. Maar is het ook echt rendabel geweest? Had je die kostbare tijd niet veel beter in je acquisitie, netwerken of bedrijfsvoering kunnen stoppen?

Uitbesteden bespaart je tijd

Door een professional in te huren (hoe je er een vind lees je in mijn blog “Hoe vind ik een goede WordPress professional“) schakel je zijn of haar kennis in om voor jou de gewenste website te maken. De professional weet hoe WordPress in elkaar zit, welke plugins goed zijn, welk thema of framework je het beste kan gebruiken, welke hostingpartij aan te raden is, kortom, deze zaken hoef je niet zelf uit te zoeken. De professional zal in een fractie van de tijd die vraagstukken oplossen waar jij (zonder relevante kennis) dagen of weken mee in de weer bent. Kortom, tijdwinst. En die tijdwinst heeft een prijs, noem het een investering.

Een professional ontzorgt jou en je bedrijf en jij kunt doen waar jij het beste in bent: je eigen bedrijf runnen. Het is de investering waard.

]]>
http://www.nostromo.nl/zelf-aan-de-slag-met-wordpress-of-uitbesteden/feed/ 0
WhatsApp button toevoegen aan Genesis Child Thema http://www.nostromo.nl/whatsapp-button-toevoegen-aan-genesis-child-thema/ http://www.nostromo.nl/whatsapp-button-toevoegen-aan-genesis-child-thema/#respond Thu, 07 Aug 2014 16:03:29 +0000 http://www.nostromo.nl/?p=3559 Vandaag kreeg ik een vraag van een klant, of ik een WhatsApp share button wilde toevoegen. Maar natuurlijk doen we dat. In deze blog leg ik uit hoe ik dat gedaan heb.

Om de WhatsApp button toe te voegen moeten we welgeteld twee dingen doen:

 1. Code voor de knop genereren
 2. Deze code toevoegen aan het Genesis Child Thema

Code voor de button genereren

Via de website whatsapp-sharing.com kan je de button genereren. Je kan kiezen uit drie verschillende groottes, de knop tekst aanpassen en de tekst aanpassen die in het WhatsApp bericht gezet komt te staan, uiteraard samen met de link van de pagina waar de knop op staat.

De gegenereerde code is dan:

<a href="whatsapp://send" data-text="Bekijk deze interessante blog:" 
  data-href="" class="wa_btn wa_btn_s" style="display:none">
  Delen
</a>
<script type="text/javascript">
if(typeof wabtn4fg==="undefined"){
  wabtn4fg=1;h=document.head||document.getElementsByTagName("head")
  [0],s=document.createElement("script");
  s.type="text/javascript";s.src="//whatsapp-sharing.com/button";
  h.appendChild(s);
}
</script>

Deze code toevoegen aan het Genesis Child Thema

Het toevoegen van de code aan een single post weergave doen we in de functions.php. Ik heb deze code gebruikt:


function nstrm_add_whatsapp_share_button() {
  echo '<a href="whatsapp://send" data-text="Bekijk deze interessante blog:" data-href="" class="wa_btn wa_btn_s" style="display:none">Delen</a>
  <script type="text/javascript">if(typeof wabtn4fg==="undefined"){wabtn4fg=1;h=document.head||document.getElementsByTagName("head")
  [0],s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="//whatsapp-sharing.com/button";h.appendChild(s);}
  </script>';
}
add_action( 'genesis_entry_content', 'nstrm_add_whatsapp_share_button' );

Na het opslaan van je functions.php is de button te zien op iOS apparaten. Op andere appraten zal de button niet getoond worden.

 

]]>
http://www.nostromo.nl/whatsapp-button-toevoegen-aan-genesis-child-thema/feed/ 0
Prijsverlaging en wijziging WordPress onderhoud http://www.nostromo.nl/prijsverlaging-wordpress-onderhoud/ http://www.nostromo.nl/prijsverlaging-wordpress-onderhoud/#respond Fri, 01 Aug 2014 07:53:50 +0000 http://www.nostromo.nl/?p=3539 Vanaf vandaag (1 augustus 2014) zijn de prijzen van WordPress onderhoud verlaagd. In deze blog vertel ik waarom dit is gebeurd.

Duidelijke diensten

WordPress onderhoud bestond uit activiteiten met betrekking tot onderhoud maar ook voor ondersteuning. Je had dan recht op één of drie uur ondersteuning per maand. Omdat veel klanten het onduidelijk vonden (getuige de volgende vragen: “Heb ik nog wat over?”, “Valt … ook onder dit contract?”, “Kan ik de uren opsparen?”) is er besloten om ondersteuning alleen nog maar aan te bieden middels Prepaid WordPress hulp.

Prepaid WordPress hulp voorziet in alle werkzaamheden in en rondom WordPress. Een thema aanpassen, een template vernieuwen, een nieuwe stijl toepassen en het aanpassen van widgets behoren onder andere tot de mogelijkheden.

Het is dus eigenlijk heel simpel. WordPress onderhoud voor onderhoud, en Prepaid WordPress hulp voor hulp. Makkelijker kunnen we het niet maken!

Nieuwe prijzen

Omdat de ondersteuning uit de WordPress onderhoud pakketten is gehaald is besloten de prijzen te laten zakken. Nieuwe klanten zullen meteen het lagere tarief in gaan betalen. Bestaande klanten gaan ook profiteren. Zij krijgen vanaf de volgende termijn de lagere prijzen op de factuur. Wel zo netjes en eerlijk.

De nieuwe prijzen voor WordPress onderhoud zijn:

 • WordPress onderhoud Starter: Van €55,- per maand naar €40,- per maand
 • WordPress onderhoud Pro: van €95,- per maand naar €70,- per maand

Meteen WordPress onderhoud bestellen? Dat kan hier.

]]>
http://www.nostromo.nl/prijsverlaging-wordpress-onderhoud/feed/ 0
Hoe schrijf je WordPress? http://www.nostromo.nl/hoe-schrijf-je-wordpress/ http://www.nostromo.nl/hoe-schrijf-je-wordpress/#comments Mon, 17 Mar 2014 10:53:50 +0000 http://nostromo.nl/?p=3494 In dit zeer korte artikel leg ik uit hoe je WordPress goed schrijft.

De correcte schrijfwijze is: WordPress. Dus niet Wordpress, wordPress, wordpress of enige andere variant. Kijk ter referentie maar eens naar de officiële logo’s.

Als je de correcte schrijfwijze niet hanteert, kan het gebeuren dat lezers denken dat je niet op de hoogte bent, en dus geen goede partij bent (in het geval van een bedrijf).

Is het belangrijk? Nee niet echt, maar het is gewoon beter als je een merknaam gebruikt zoals deze bedacht is. Al is het alleen maar om door de WordPress gemeenschap serieus genomen te worden.

]]>
http://www.nostromo.nl/hoe-schrijf-je-wordpress/feed/ 1
Gebruik een standaard uitgelichte afbeelding http://www.nostromo.nl/gebruik-een-standaard-uitgelichte-afbeelding/ http://www.nostromo.nl/gebruik-een-standaard-uitgelichte-afbeelding/#respond Mon, 10 Feb 2014 09:04:00 +0000 http://www.nostromo.nl/?p=3375 Vergeet je wel eens een uitgelichte afbeelding toe te voegen aan een bericht? Dan is deze blog voor jou bestemd. Hierin vertel ik je hoe je een standaard afbeelding kan gebruiken als uitgelichte afbeelding.

Wat is een uitgelichte afbeelding?

Een uitgelichte afbeelding is een afbeelding die een bericht representeert. Een afbeelding die dus wat zegt over een bericht, of het onderwerp bevat van dit bericht. Het helpt de lezer een beeld te krijgen bij een bericht, en Deze afbeelding kan in meerdere formaten terugkomen op je WordPress site.

Toepassingen van een uitgelichte afbeelding

Het gebruik en de toepasbaarheid van een uitgelichte afbeelding hangt af van het thema dat je gebruikt. Sommige thema’s laten de uitgelichte afbeelding alleen zien in een archief / blog overzicht terwijl andere de uitgelichte afbeelding ook in de ‘single-view’ laten zien. De grootte van de afbeelding word bepaald door de thumbnail instellingen van je thema. Weet je niet precies welke afmetingen er op je site gebruikt worden? Zoek eens in je thema naar regels als:


add_image_size();
set_post_thumbnail_size();

Grote kans dat je daar wat afmetingen bij gaat vinden. Handig, als je zelf bijvoorbeeld afbeeldingen maakt, die je één op één wilt gebruiken op je website.

Standaard uitgelichte afbeelding

Om een standaard uitgelichte afbeelding te gebruiken is het natuurlijk nodig dat je eerst een standaard afbeelding gemaakt hebt en geüpload naar je server (In het code voorbeeld wordt de “images/default-post-thumbnail.png” afbeelding gebruikt die in je thema folder staat). Als je dat gedaan hebt, gaan we aan de slag met wat code.

Deze code kan je in een pagina template gebruiken. Op de plek waar je de uitgelichte afbeelding wilt weergeven.

&lt;?php
/**
 * Add a default featured image if none has been
 *
 * @author Marcel Bootsman
 * @link http://nostromo.nl/gebruik-een-standaard-uitgelichte-afbeelding/
 * @tested WordPress 3.8.1
 *
 * @param none
 *
 * @return none
 */

if ( has_post_thumbnail() ) {
 the_post_thumbnail();
} else {
 echo '&lt;img src=&quot;' . trailingslashit( get_stylesheet_directory_uri() ) . 'images/default-post-thumbnail.png' . '&quot; alt=&quot;&quot; /&gt;';
}
?&gt;

Wil je niet met code aan de slag, installeer dan de Default featured image plugin.

]]>
http://www.nostromo.nl/gebruik-een-standaard-uitgelichte-afbeelding/feed/ 0
nostromo op 24sessions.com http://www.nostromo.nl/nostromo-op-24sessions-com/ http://www.nostromo.nl/nostromo-op-24sessions-com/#respond Thu, 06 Feb 2014 15:25:58 +0000 http://nostromo.nl/?p=3437 Sinds begin januari ben ik ook actief op 24sessions.com. Op deze manier hoop ik nog meer mensen te kunnen helpen met hun WordPress uitdagingen, naast het wel bekende WordPress spreekuur.

Wat is 24sessions.com?

24sessions is een marktplaats die mensen met een adviesbehoefte verbind met experts die ze advies kunnen geven. Dit wordt gedaan middels een live video sessie. 24sessions bied de gebruiker de mogelijkheid om te zoeken op een bepaalde expertise en de juiste expert te vinden en te boeken.

Wat zijn sessies?

Een sessie is eigenlijk gewoon een gesprek, rechtstreeks vanachter je laptop of pc (helaas nog niet vanaf mobiele apparaten). In deze sessie kan je je vragen stellen, waarmee ik aan de slag zal gaan en jou het gewenste resultaat zal geven: duidelijkheid, tevredenheid en natuurlijk een antwoord.

Waarvoor kan je me boeken?

Daar kan ik heel kort in zijn, voor alles wat met WordPress te maken heeft.

Is het gratis?

Het platform is gratis en het gebruik is gratis. Sommige experts geven gratis sessies. Ik heb een druk schema, en mede daardoor ben ik genoodzaakt om een tarief aan de sessies te koppelen. Ik zal zorgen dat deze kosten het dubbel en dwars waard zijn.

Kom eens kijken op mijn profiel, of plan meteen een sessie in op 24sessions.com/marcelbootsman.

]]>
http://www.nostromo.nl/nostromo-op-24sessions-com/feed/ 0
Doe meer met add-ons voor Gravity Forms http://www.nostromo.nl/doe-meer-met-add-ons-voor-gravity-forms/ http://www.nostromo.nl/doe-meer-met-add-ons-voor-gravity-forms/#respond Thu, 21 Nov 2013 14:32:21 +0000 http://www.nostromo.nl/?p=3373 Gravity Forms is al drie jaar standaard te vinden in mijn WordPress gereedschapskist. Een onmisbare plugin die het mogelijk maak allerlei formulieren te maken.

Met de basis kan je al veel voor elkaar krijgen, maar wist je ook dat er allerlei add-ons zijn die je kan gebruiken? Deze add-ons zijn te installeren als je een Business of Developer licentie hebt. Hier een overzicht van de add-ons. Als je vragen hebt over het gebruik van deze add-ons, kom dan eens langs op het WordPress spreekuur.

Basis add-ons

AWeber

Als je de email marketing service van AWeber wilt gebruiken, kan je met deze plugin de inschrijvingen automatisch aan AWeber laten koppelen.

Campaign Monitor

Voor gebruikers van de Campaign Monitor nieuwsbrief service is er ook een addon beschikbaar.

MailChimp

Misschien wel de bekendste e-mail marketing service. Uiteraard kan je met Gravity Forms ook je mailinglijst aanvullen via je eigen WordPress website.

Picatcha

Als je een captcha afbeelding wilt gebruiken, maar dan eentje die gebruikers begrijpen, dan moet je Picatcha gebruiken. Met deze add-on kan je Picatcha gebruiken op elk Gravity Form.

Geavanceerde add-ons

Coupons

Met de Gravity Forms Coupons add-on kan je makkelijk coupon- (of kortingsbon) functionaliteit toevoegen aan je formulieren.

Freshbooks

Freshbooks is een dienst die je de mogelijkheid tot urenregistratie, facturatie en het bijhouden van klantcontacten. Met deze add-on kan je een Gravity Form rechtstreeks laten communiceren met Freshbooks voor het maken van een factuur, prijsopgaaf of een registratie van een klant.

PayPal

Voor PayPal zijn er een drietal add-ons beschikbaar, de PayPal Payments Standard, PayPal Payments Pro en PayPal Pro. Je kan ze allemaal gebruiken, maar let wel even op welke versie voor jouw PayPal account nodig is.

Polls

Snel een poll in elkaar zetten op je eigen site? Dat kan met deze add-on.

Quiz

Met de Quiz add-on kan je een formulier in elkaar zetten die dienst doet als toets. Schotel de gebruiker een aantal vragen voor en geef aan het einde van de toets de resultaten weer als een cijfer.

Signature

Wil je de gebruikers een formulier laten ondertekenen? Geen probleem, Gravity Forms kan het. Met ondersteuning voor touchscreen apparaten en het werkt zonder browser plugin.

Survey

Een enquete uitvoeren met Gravity Forms kan met deze add-on. Inzicht in de resultaten en filteren op antwoorden behoort tot de mogelijkheden.

Twilio

Wil je SMS notificaties ontvangen wanneer er ene Gravity Form is ingevuld op je site? Registreer je dan bij Twilio en koppel je formulier aan je Twilio account met deze add-on.

User Registration

Wil je met behulp van Gravity Forms gebruikers laten registreren op je website voor bijv. BuddyPress of WordPress multisite? Met deze add-on kan het allemaal.

Zapier

Met Zapier kan je allerlei online diensten aan elkaar knopen, vergelijkbaar met ifttt. En dat kan dus nu ook vanaf een Gravity Form.

Add-ons

Alle Add-ons vind je hier: http://www.gravityforms.com/add-ons/

]]>
http://www.nostromo.nl/doe-meer-met-add-ons-voor-gravity-forms/feed/ 0